Evenimente

Depuneri de coroane la Mausoleul Soveja ridicat în cinstea eroilor căzuți
 pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial 

Pe 17 mai, împreună cu cetățenii comunei Soveja, ostași ai armatei, preoții parohi, Consilieri Locali și primarul comunei Soveja dl. Costică Ciolan de sfânta zi a Înălțării Domnului –mare sărbătoare creștină – care memorează Înălțarea la cer a lui Iisus, la 40 de zile după înviere, este celebrată ca ”Ziua Eroilor”, sărbătoare națională a poporului român, în memoria celor căzuți la datorie de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

În baza hotărârilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din anul 1999 și 2001, Înălțarea Domnului a fost consfințită ca zi a eroilor și ca sărbătoare bisericească.

În această zi bisericile românești din țară și din străinătate sărbătoresc pe toți eroii români care au căzut pe câmpul de luptă pentru credință, dreptate, întregirea neamului și apărarea țării.

Soveja s- a situat pe una din laturile triunghiului morții : Mărăști – Mărășești – Oituz, aici fiind teatrul de război.

Este cunoscut prețul uman și material cu care s-a obținut această victorie înscrisă cu litere de aur în cartea noastră de istorie.

Prin manifestarea de astăzi aducem un pios omagiu celor ce

”CAZUT-AU PENTRU ȚARĂ!
PE LANUL CÂMPULUI BOGAT
JERTFIND O ÎNTREAGĂ PRIMĂVARA!
NU AU MURIT CI AU ÎNVIAT"
Album Foto: click aici
 

Saptamana mare          

 
In saptamana mare, saptamana patimilor, fiecare crestin se pregateste atat din punct de vedere spiritual cat si traditional sa intampine Sfintele Sarbatori Pascale. Incondeierea oualelor si vopsirea acestora ce semnifica sangele scurs din trupul Domnului Isus Hristos, sacrificarea mielului reprezintand de asemenea iesirea din robie a evreilor , prepararea cozonacilor, pasca, drobul din carne de miel sunt cateva dintre preparatele culinare care vor fi pregatite si servite in zilele de Paste. 

Cele mai importante pregatiri raman cele de curatenie sufleteasca, postul ,smerenia, ru-gaciunea si actele de caritate care intregesc si ne conduc la reactualizarea momentelor petrecu-te cu peste 2000 de ani in trecut ,atunci cand domnul Isus Hristos, s-a sacrificat pentru mantu-irea si iertarea pacatelor noastre.Activitatea noastra a avut drept scop implicarea copiilor spre rememorarea si cunoasterea importantei creatiei lui Dumnezeu, a invatamintelor pe care Isus acest mesager al credintei ni le-a oferit spre cunoastere si aprofundare. 

Cu acest ocazie, elevii Scolii Gimnaziale Simion Mehedinti din comuna Soveja, sub coordo-narea d.nei inv. Batca Danuta, au prezentat un moment artistic dedicat lui Isus, intitulat suges-tiv <Imn pentru Isus>, d.na Tica Geana ne-a condus in zona incondeierii oualelor si semnificatia acestora ,iar in finalul momentului , astista muzicii populare vrancene Maria Murgoci impreuna cu un grup de cateva tinere talente ale muzicii populare au interpretat o suita de cantece religi-oase ortodoxe ,pastrand astfel tema saptamanii din punct de vedere crestinesc. 
Intocmit, 
TUTUI LUDMILA ELENA

Actiunea din data de 13.04.2018, de plantare a puietilor in tarla 1, parcela 5, pe proprietatea U.A.T. Soveja, judetul Vrancea, a fost identificata ca suprafata de teren proprice pentru dezvoltarea speciei de puieti forestieri si s-a desfasurat conform proiectului " Padurea Centenar". proiect demarat de Ministerului Apelor si Padurilor, Garda Forestiera Focsani, R.N.P. Romsilva, Directia Silvica Vrancea, Ocolul Silvic Soveja, in colaborarea cu U.A.T. Soveja: click aici

15 Ianuarie Mihai Eminescu
 
    
  

Mihai Eminescu, figura sonora si emblematica a societatii romanesti, poetul national care si-a folosit talentul si imaginatia pentru a crea din vers si momente surprinse din societate, un adevarat univers personal, punand mai presus de studiu, pasiunea, o latura personala caracteristica, ce avea sa contribuie profund la dezvoltarea literaturii romana. Manuscrisele domniei sale,cat si articolele publicate la ziarul Timpul, acolo unde a lucrat ca redactor,au imbogatit si diversificat biblioteca romanilor, fiind unul dintre cei mai apreciati poeti romani. Ziua de 15 ianuarie 2018, a reprezentat pentru elevii Scolii Gimnaziale Simion Mehedinti, un moment de reflexie asupra operelor domniei sale ,de asemenea copii au prezentat un moment artistic cu cele mai cunoscute poezii publicate de poet, iar pe finalul activitatii cei mai talentati copii in materie de desen, au creat imaginea perfecta a poeziei transpusa pe o coala de hartie. 

Intocmit, 
Tutui Ludmila Elena

Sfintele sarbatori de iarna, ce vestesc Nasterea Domnului Issus Hristos, un adevarat simbol al crestinismului, sarbatori ce cuprind o multitudine de obiceiuri si datini specifice, colindele cantate de copii le intalnesti la tot pasul, asociate cu bucuria sosirii lui Mos Craciun cu daruri, intregesc tabloul magic al acestor zile. In tot acest timp fiecare gospodar se vredniceste prin curatirea caselor, prin prepararea specialitatilor fiecare din zona de provenienta, dar si la smerenie ,intelepciune si ajutor fata de semenii lor. Cu aceasta ocazie, in data de 21 decembrie 2017, elevii clasei a II-a de la Scoala Gimnaziala Simion Mehedinti din localitatea Soveja, coordonati de inv. Danuta Batca si imbracati in straie de Sarbatoare si-au manifestat dorinta de a aduce un moment de bucurie prin programul lor de colinde, atat la Primaria comunei Soveja, cat si la institutii importante din orasul Focsani cum ar fi: Consiliul Judetean, Supermarket Zanfir, Directia Agricola si S.C Comandor Focsani.

Intocmit, 
Tutui Ludmila Elena

Ziua de 24 ianuarie 1859, o importanta fila de istorie, unde intreaga suflare romaneasca, a cerut in unanimitate unirea celor doua principate romane sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Mica unire, un prim pas catre ceea ce avea sa se infaptuiasca in 1918 si anume Marea unire, a marcat bucuria si dorinta natiunii catre o Romanie moderna ,bazata pe reforme noi si constitutie inspirata din spatiul european, un act istoric sarbatorit in trecut cat si in prezent. Cu aceasta ocazie ,elevii Scolii Gimnaziale Simion Mehedinti din Soveja, au participat la invitatia reprezentantilor Centrului Cultural din localitate, sa urmareasca o proiectie video sugestiva dedicate actului Unirii, iar la final elevii ne-au incantat cu un scurt moment teatral.

Intocmit, 
Tutui Ludmila Elena

Data de 01 decembrie 1918 Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita si la Soveja: click aici