Despre institutie‎ > ‎Cultura locala‎ > ‎Evenimente‎ > ‎

Activitati diverse


Ziua de 24 ianuarie 1859

   Ziua de 24 ianuarie 1859, a fost, este si va ramane o pagina de istorie, pentru poporul roman care a schimbat parcursul societatii romanesti prin unirea celor doua provincii, Moldova si Tara Romaneasca, ca o etapa premergatoare Marii Uniri din 1918, un ideal la care toti romanii aspirau.Unirea de la 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor romane, un moment important in savarsirea statului national unitar roman,un proces care a inceput inca din 1848, avea sa aduca schimbari majore in plan cultural, economic si social. Actul istoric de la 24 ianuarie 1859, a fost omagiat de catre elevii Scolii Gimnaziale Simion Mehedinti , printr-un moment artistic care a avut rolul de a aminti si intari convingerile tuturor celor care au contribuit la construirea acestui ideal.
Intocmit,
Tutui Ludmila Elena

  Ziua de 24 ianuarie 1859, o importanta fila de istorie, unde intreaga suflare romaneasca, a cerut in unanimitate unirea celor doua principate romane sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Mica unire, un prim pas catre ceea ce avea sa se infaptuiasca in 1918 si anume Marea unire, a marcat bucuria si dorinta natiunii catre o Romanie moderna ,bazata pe reforme noi si constitutie inspirata din spatiul european, un act istoric sarbatorit in trecut cat si in prezent. Cu aceasta ocazie, elevii Scolii Gimnaziale Simion Mehedinti din Soveja, au participat la invitatia reprezentantilor Centrului Cultural din localitate, sa urmareasca o proiectie video sugestiva dedicate actului Unirii,iar la final elevii ne-au incantat cu un scurt moment teatral.
Intocmit, 
Tutui Ludmila Elena

Plantare Puieti

        Actiunea din data de 13.04.2018, de plantare a puietilor in tarla 1, parcela 5, pe proprieta-tea U.A.T Soveja, judetul Vrancea, a fost identificatata ca suprafata de teren propice pentru dezvoltarea speciei de puieti forestieri si s-a desfasurat conform proiectului <PADUREA CENTENAR>, proiect demarat de Ministerul Apelor si Padurilor, Garda Forestiera Focsani, R.N.P Romsilva, Directia Silvica Vrancea,Ocolul Silvic Soveja, in colaborare cu U.A.T Soveja. 

Moto-ul<Codru-I frate cu romanul> si versurile inscriptionate pe placa de marmura ce pot fi citite pe frontonul impozantului monument al eroilor , Cei ce cazut-au pentru tara,/ Pe lanul campului bogat,/ Jertfind o-ntreaga primavara,/ Nu au murit, ci-au inviat!, sustin si ne conduc pe fiecare dintre noi ,la reflexie asupra importantei intrarii Romaniei in Primul Razboi Mondial, a efectivelor militare care s-au mobilizat si participat in razboi si comemorarii in acelasi timp a eroilor care au platit cu sangele propriu la pastrarea granitelor teritoriale, lasate drept mostenire de inaintasii lor, adevarate acte de vitejie si curaj. 

Actiunea de plantare a puietilor, o actiune cu caracter comemorativ ,pentru a marca data istorica din calendar, a fost stabilita pe suprafata de teren din imediata vecinatate a Mausoleului Eroilor ,acolo unde isi dorm somnul de veci,eroii romani si germani in cripta deschisa ,eroi care au sfidat moartea prin jertfa lor. Intr-o liniste deplina unde natura de un verde crud, asemenea celei de basm si vietuitoarele cele care intretin un climat aproape impecabil ,acest peisaj ofera fiecarul trecator tabloul perfect cu nuante sobre si nostalgice a vremurilor trecute si evenimen-telor care s-au succedat pe aceste meleaguri .Aceasta actiune de pichetare si impadurire cu puieti forestieri,a mobilizat reprezentanti de la institutiile mai sus mentionate in acest fel cei care au plantat acesti arbori, si-au manifestat raspunsul la sentimentul de recunostinta fata de ei, eroii nostrii, cei care vor ramane pentru noi si generatiile viitoare,adevarate exemple de datorie cetateneasca si pastratori de neam si glie.
Intocmit, 
Tutui Ludmila Elena

Mama

  Mama, primul cuvant pe care-l rostim, mama fiinta cea mai iubita si distinsa din viata noastra, mama un simbol al familiei dar si al universului fiecarui copil . Ziua de 8 martie, ziua internationala a femeii, o zi ce debuteaza cu instalarea anotimpului<primavara>, un sezon in care fauna ,flora dau semne vizibile de viata dar si oamenii care au preocupari specifice in acesta perioada, toate la un loc creaza un frumos spectacol ,o sarbatoare care trebuie marcata asa cum se cuvine. La Soveja elevii Scolii Gimnaziale Simion Mehedinti coordonati de invata-toarea Batca Danuta, au prezentat un moment emotionant ce a cuprins mesaje de felicitare intr-un spectacol dedicat acestei zile, cat si o expozitie cu ilustrate create de copii dupa propria lor imaginatie, adevarate opere de arta. Mesajele exprimate de fiecare copil, au fost unice si emotionante, de asemenea cantecele pregatite de acestia au transmis emotia si multumirea pentru educatia, grija si sprijinul pe care il primesc neconditionat de la mama.
Intocmit, 
Tutui Ludmila Elena

Mihai Eminescu

  Mihai Eminescu, figura sonora si emblematica a societatii romanesti, poetul national care si-a folosit talentul siimaginatia pentru a crea din vers si momente surprinse din societate, un adevarat univers personal, punand mai presus de studiu, pasiunea, o latura personala caracteristica, ce avea sa contribuie profund la dezvoltarea literaturii romana. Manuscrisele domniei sale, cat si articolele publicate la ziarul Timpul, acolo unde a lucrat ca redactor, au imbogatit si diversificat biblioteca romanilor, fiind unul dintre cei mai apreciati poeti romani. Ziua de 15 ianuarie 2018, a reprezentat pentru elevii Scolii Gimnaziale Simion Mehedinti, un moment de reflexie asupra operelor domniei sale, de asemenea copii au prezentat un moment artistic cu cele mai cunoscute poezii publicate de poet, iar pe finalul activitatii cei mai talentati copii in materie de desen, au creat imaginea perfecta a poeziei transpusa pe o coala de hartie.
Intocmit, 
Tutui Ludmila Elena

Duminica 4 noiembrie 2018

  Duminica 4 noiembrie 2018, Centrul Cultural Simion Mehedinti Soveja, a fost gazda intalnirii tesatoarelor din Soveja si totodata lansarea filmului unde femeile care au deprins acest mestesug au avut ocazia sa ne prezinte portul popular si cateva momente din perioada cand au intrat in contact cu primele informatii despre aceste invataturi. Filmul surprinde cateva sovejence intr-o zi obisnuita de lucru si a facut parte din proiectul patrimoniului cultural dedicat iei vrancene, numit sugestiv<Reconectari.Ia Vranceana> ,proiect co-finantat de Administratia Fondului National. S-a creat un moment emotionant dupa vizionarea filmului si fiecare dintre femeile care au fost mentionate in filmul documentar au depanat pe rand cateva amintiri despre perioada copilariei,cand au facut primii pasi in arta mestesugului , ca o activitate de baza a acelor vremuri. De asemenea a avut loc un concurs cu premii pentru costumele populare care contineau panza de casa , tesatura originala si aveau o vechime impresionanta.

Intocmit, 
Tutui Ludmila Elena

Saptamana mare

  In saptamana mare, saptamana patimilor, fiecare crestin se pregateste atat din punct de vedere spiritual cat si traditional sa intampine Sfintele Sarbatori Pascale. Incondeierea oualelor si vopsirea acestora ce semnifica sangele scurs din trupul Domnului Isus Hristos, sacrificarea mielului reprezentand de asemenea iesirea din robie a evreilor, prepararea cozonacilor, pasca, drobul din carne de miel sunt cateva dintre preparatele culinare care vor fi pregatite si servite in zilele de Paste.

Cele mai importante pregatiri raman cele de curatenie sufleteasca, postul ,smerenia, ru-gaciunea si actele de caritate care intregesc si ne conduc la reactualizarea momentelor petrecu-te cu peste 2000 de ani in trecut ,atunci cand domnul Isus Hristos, s-a sacrificat pentru mantu-irea si iertarea pacatelor noastre.Activitatea noastra a avut drept scop implicarea copiilor spre rememorarea si cunoasterea importantei creatiei lui Dumnezeu, a invatamintelor pe care Isus acest mesager al credintei ni le-a oferit spre cunoastere si aprofundare.

Cu aceasta ocazie, elevii Scolii Gimnaziale Simion Mehedinti din comuna Soveja, sub coordo-narea d.nei inv. Batca Danuta, au prezentat un moment artistic dedicat lui Isus, intitulat sugestiv <Imn pentru Isus>, d.na Tica Geana ne-a condus in zona incondeierii oualelor si semnificatia acestora ,iar in finalul momentului, artista muzicii populare vrancene Maria Murgoci impreuna cu un grup de cateva tinere talente ale muzicii populare au interpretat o suita de cantece religioase ortodoxe ,pastrand astfel tema saptamanii din punct de vedere crestinesc.

Intocmit, 
TUTUI LUDMILA ELENA

Sfintele sarbatori de iarna

Sfintele sarbatori de iarna, ce vestesc Nasterea Domnului Issus Hristos, un adevarat simbol al crestinismului, in aceste zile copii prin colindele lor ,ne obliga la reflectie asupra mesajului pe care il transmit. In tot acest timp fiecare gospodar se vredniceste prin curatirea caselor, prin prepararea specialitatilor din fiecare zona, dar si la smerenie, intelepciune, respect si ajutor fata de semenii lor. 

Cu aceasta ocazie, elevii clasei a II-a de la Scoala Gimnaziala Simion Mehedinti din localitatea Soveja, coordonati de inv. Batca Danuta, imbracati in straie de sarbatoare si-au manifestat dorinta de a aduce un moment de bucurie prin programul lor de colinde, la cateva institutii importante din orasul Focsani, cum ar fi: Consiliul Judetean, Supermarket Zanfir , Directia Agricola si SC Comandor. 

Intocmit, 
Tutui Ludmila Elena

PROIECT DE AFIȘ ȘI DE INVITAȚIE ZILELE SOVEJEI 4-6 AUGUST

FUNDAȚIA CULTURAL ȘTIINȚIFICĂ ”SIMION MEHEDINȚI-MIORIȚA”
PRIMĂRIA - CONSILIUL LOCAL
CENTRUL CULTURAL „SIMION MEHEDINȚI”
PAROHIA DRAGOSLOVENI / PAROHIA RUCĂRENI
ȘCOALA GIMNAZIALĂ „SIMION MEHEDINȚI”

C O M U N A  S O V E J A  V R A N C E A
ORGANIZEAZĂ dedicat Centenarului Marii Unirii Î N Z I L E L E DE 4- 6 AUGUST ZILELE SOVEJEI „ LA IZVOAR ELE MIORIȚEI”

CU URMĂTORUL PROGRAM: SÂMBĂTĂ - 4 AUGUST: Ora 10 - ÎNTÂLNIREA FIILOR SOVEJEI

1. DEZVELIREA MONUMENTULUI EROILOR SOVEJEI – PARCUL DE AGREMENT – DEALUL BISERICII- Sfințirea monumentului_ sponsoriare Fundația sovejană – prin sponsor evidențiat; 

2. SPECTACOL FOLCLORIC DE GALĂ :
1.Buciumașii și fluierașii din Spulber ;
2. Grupul vocal folcloric „HAIDUCII” – Costești – Chișinău - Primăria și Fundația Soveja, prin sponsorii evidențiați;

Ora 13 Inaugurarea MUZEULUI ETNOGRAFIC –memorial Soveja –reorganizat în Școala Gimnazială „Simion Mehedinți”de Fundația S.M.-M Soveja, în cadrul proiectului european prin GAL Valea Trotușului Onești

Inițiator și organizator Fundația Soveja și Centrul Cultural „Simion Mehedinți” - sponsorizat Fundația Sovejană prin sponsorii evidențiați.

Fundația SMM-M Soveja -Referent cultural Elena Țuțui

Ora 18 Întâlnire colegială – sala Centrului Cultural „Simion Mehedinți”
- Vizitarea expoziției Memorial Simion Mehedinți;
- Vernisarea expoziției de fotografii „ Oameni de la munte – Icoane rustice”-

Referent cultural - Țuțui Elena Ludmila
- Meridianul Miorița – SOVEJA - CAȘIN- oameni din aceleași locuri – Expuneri :
- 1. Cașinul – Obârșia Mioriței – Tudose Constantin – Cașin;
- 2. Soveja – Meridianul Miorița – prof. Constantin Macarie;
- Discuții, evocări, amintiri,- Fundația SMM-M Soveja

Ora 20, 30 – Masă colegială – pe cont propriu – Restaurant „Intim” – Stațiune –
Cântă formația „Actual- Zărnești-sponsor Fundația S.M – M Soveja

DUMINICĂ– 5 AUGUST Ora 10 - 14
NUNTA SOVEJANĂ - spectacol - sat Dragosloveni – centru
Filmări în cadrul proiectului european al fundației sovejene prin GAL –Valea Trotușului – Onești;

0ra 20 – Masa mare a nunții – Terasa Țăranu- Cântă grupul vocal folcloric- Haiducii – Chișinău, Formația Actual-Zărnești – sponsorizat Fundația pentru actorii nunții sovejene- masa și muzica.

Fundația S.M M –M. Soveja C.A.

LUNI 6 AUGUST Ora 11 – Te Deum – Patohiile Dragosloveni și Rucăreni

Parastasul eroilor-evocări, depunere corone de flori;
Spectacol omagial: Recital eroic – Centrul cultural
„Simion Mehedinți” Soveja - Școala gimnazială;

Imnul național al României – interpretat de Lăcătuș AnanMaria – elevă Liceul de Muzică și Arte „Gheorghe Tattărescu” – Focșani

Spectacol omagial: Grup rapsozi Negrilești,;
- grup folcloric HAIDUCII – Chișinău;
-centrul de copii „DĂNUȚ”- Broșteni , Vrancea -Grupul vocal Parohia Irești- Vrancea.

§ MIORIȚA – interpretare – Tatiana Alexandra – Liceul de Muzică și Arte „Gheorghe Tattărăscu” – Focșani

ORA 15 – ÎNCHIDEREA EDIȚIEI

S P O N S O R I :
1. S.C. VOODEN DOORS SRL PETREȘTI – ing. Gh. Tepșanu-Soveja;
2. S.C. „MĂRIUȚA” – ILFOV – ING. NICUȘOR ȘERBAN
3. S.C. Fich Trans Logistic SRL București ING. ROMICĂ PLOSCARU- Soveja
4. ING. LIVIU BĂLBĂRĂU- Soveja
5. DR. MARIAN STĂTESCU – GALAȚI
6. ING. DAN MICU - Soveja
7. PROF. IULIAN ALBU- Soveja
8. FAM. Prof.. CONSTANTIN MACARIE –Soveja

9. INVITAȚI :
- Locuitori din Cașin – Bacău (10);
- Reprezentaanți ai comunităților din din Rucăr și Dragoslavele Argeș (4);
Personalități ale vieții culturale din Republica Moldova(3) și din județ (4);

Locuitorii Sovejei; locuitori din localitățile limitrofe(Câmpuri, Răcoasa, Negrilești)

Susținătorii programelor artistice:
1 Grup vocal folcloric „HAIDUCII” – Chișinău – sponsorizat
2. Formația ”ACTUAL”- Zărnești –sponsorizat
3. Buciumașii și fluierașii din Spulber (sponsorizat)
4. Corul de copii al parohiei Irești ( Vrancea) –sponsorizat
5. Corul Centrului de Copii „DĂNUȚ” – Broșteni - sponsorizat
6. Tatiana Alexandru – elevă – Focșani – sponsorizat
7. Lăcătuș Anamaria – elevă - Focșani – sponsorizat
8. Rapsozi populari Pavel și Babeș (2)- Negrilești - sponsorizat