Sarbatori Locale

        

                                             

SIMION MEHEDINTI - 149 de ani de la nasterea marelui savant, moment de comemorare, 

SIMION MEHEDINTI figura sonora a societatii romanesti si internationale, profesorul care a oferit generatiilor de elevi cele mai importante informatii din domeniul care l-a consacrat, academicianul care si-a pus amprenta pe cercetarile stiintifice in domeniul geografiei alaturi de marii geografi francezi si germani .Sambata 21.10.2017, Centrul Cultural Simion Mehedinti din Soveja, a fost gazda grupului de initiatori, invitati si simpatizanti ai marelui savant SIMION MEHEDINTI. Acest eveniment se desfasoara in fiecare an ,in acest sens sala destinata <Colectiei Muzeale Simion Mehedinti> ce gazduieste obiectele care au apartinut marelui profesor provenite de la Universitatea din Bucuresti, a fost locul de atractie si dezbatere oferit de catre: d.l Costica Neagu, prof. Iulian Albu, prof. Gheorghita Geana, prof. univ. dr. Serban Dragomirescu Bucuresti, prof.univ. dr. Ilie Moise Sibiu, prof.Razvan Sacrieru Lic. De Arte Focsani,prof. Nicolae Damian presedinte S.G.R , fil. Focsani prof. Florin Roman, cadre didactice de la Scoala Gimnaziala Simion Mehedinti din Soveja ,etc. Au fost date cu generozitate sub forma de donatie, 2 tablouri si 2 carti pentru colectie, facandu-se apel in acest sens si pentru cei care detin obiecte ce au apartinut marelui profesor sa urmeze exemplul d.lui Costica Neagu si d.lui Gheorghita Geana. In luarile de cuvant pe activitatea si contributia marelui savant la dezvoltarea invatamantului romanesc si in special cel geografic, pe functiile ocupate de domnia sa in cadrul unor institutii importante ale statului, s-a avut in vedere punctarea ideii ca numele savantului reprezinta istoria, literatura, traditia, civismul, geograful atat pe teritoriul Romaniei cat si dincolo de granite.
Intocmit, 
Tutui Ludmila Elena 
Duminica 22 octombrie 2017

Biserica din Soveja, monument istoric al satului Dragosloveni, ctitorie a domnitorului Matei Basarab a anului 1645, prin preotul paroh Nechifor Gheorghe, a oficializat slujba de pomenire a marelui savant Simion Mehedinti si a familiei acestuia spre odihna vesnica. La acest moment cu o incarcatura ecleziastica au participat invitati ,reprezentanti ai Primariei din localitate, elevi ai Scolii Gimnaziale Simion Mehedinti, cadre didactice, parinti dar si turisti care si-au manifestat intreaga compasiune prin aprinderea unei lumanari la mormantul savantului si parintilor domniei sale.

Intocmit, 
Tutui Ludmila Elena
Sambata 28 octombrie 2017

In data de 26 octombrie 2017, sovejenii il sarbatoresc pe sf. Dumitru, Izvoratorul de mir sau cum i se mai spune in limba greaca, sf. Dumitru de la Tesalonic. Conform traditiei, in aceasta zi din an in majoritatea localitatilor din tara, enoriasii se pregatesc de hram, pomeni unde se impart colaci si alte produse dulci saracilor cat si prin joc si aprindere de foc. Sfantul Dumitru marcheaza si ultima sarbatoare a toamnei, anotimpul culorilor cromatice deosebite dar si a recoltelor bogate pe care oamenii le aduna de pe camp si le depoziteaza in beci sau camara. De asemenea ciobanii coboara oile de la munte, pentru a le adaposti pe timpul iernii, Samedru fiind considerat patronul pastorilor.

La Soveja acest moment este destinat copiilor care au prezentat un moment artistic cu exemplificarea calitatilor terapeutice si culinare a legumelor si fructelor de sezon , iar altii au ales sa depanuseze porumb in ”clacă” , asa cum au deprins de la parintii lor. Fiecare copil folosindu-se de imaginatia si intrumentele personale au realizat cei mai ingeniosi bostani pe care i-au asezat cu grija in expozitia care ii va nominaliza ca si castigatori ai premiilor I, II si III sau premiati cu diploma de participare ” Cel mai haios bostan ” . Un interes din partea copiilor a fost si pentru spargerea nucilor cu ajutorul unor pietre de dimensiuni mici si desfacerea tecilor de fasole . Cel mai spectaculos moment ramane totusi <Focul lui Samedru>,unde copii in special sar peste el pentru a fi sanatosi si a fi feriti de necazuri tot anul , iar tinerii sar in speranta ca se vor casatori. Dupa ce valvataia focului se mai domoleste , iar copii ostenesc,femeile mai inaintate in varsta le ofera acestora nuci ,mere ,covrigi, prune si dulciuri.

Din partea primariei Soveja toti copii participanti vor primi dulciuri oferite personal de domnul primar Ciolan Costica.
Intocmit, 
Tutui Ludmila Elena